Vroege opsporing van de ziekte van Parkinson – het DUPARC onderzoek

Tijdens de vroege fase van de ziekte van Parkinson staan met name de motorische symptomen voorop. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van trillingen of het verlies van evenwicht. Naast deze bewegingsstoornissen kunnen zich ook andere veranderingen voordoen, bijvoorbeeld in het geheugen of de aandacht, of bij het plannen van de dagelijkse activiteiten. Er kan al vroeg in het ziektebeloop sprake zijn van milde achteruitgang in deze functies, soms al voordat de diagnose is gesteld. De mate waarin de problemen worden ervaren kan sterk verschillen per persoon. De beperkingen zijn soms stabiel, maar kunnen ook verergeren en het dagelijks leven sterk beïnvloeden.

Onze kennis over de oorzaak en het verloop van deze milde zogeheten cognitieve veranderingen bij de ziekte van Parkinson is nog niet compleet. We weten dat boodschapperstoffen (neurotransmitters) in de hersenen een rol spelen, maar de precieze werking is nog onbekend evenals de ernst waarin deze zijn aangedaan.

Het doel van het DUPARC onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de oorzaak en het verloop van milde cognitieve klachten bij de ziekte van Parkinson in de vroege fase. Dit wordt gedaan door middel van een neuropsychologisch onderzoek in combinatie met beeldvorming van de hersenen. Dit onderzoek willen we daarom het liefste bij alle beginnende patiënten met de ziekte van Parkinson uitvoeren, om daarmee een representatief beeld van de hele groep te verkrijgen.

Onderzoeker(s)

  • Sygrid van der Zee

Deelnemen aan dit onderzoek is helaas niet mogelijk

Er zijn andere onderzoeken waarbij u wel kunt deelnemen, het overzicht vind u hier