Activiteitentherapie

De ziekte van Parkinson kan uw dagelijks leven flink beïnvloeden. Zo kunt u last hebben van interessegebrek of een verminderd gevoel van zelfvertrouwen, waardoor de invulling van uw dag niet verloopt zoals u zou willen. De activiteitentherapeut van Punt voor Parkinson helpt u met het vinden van een zin- en waardevolle dagbesteding. Het ondernemen van activiteiten heeft een positieve invloed op uw lichamelijk, psychisch en psychosociaal welbevinden.

Voor wie is activiteitentherapie bedoeld?

Activiteitentherapie is bedoeld voor patiënten met de ziekte van Parkinson die o.a. onderstaande klachten ervaren:

  • problemen met de energiebalans, belastbaarheid, over eigen grenzen heen gaan
  • moeite met het uitvoeren van dubbeltaken, overzicht en planning
  • behouden of hervinden van eigen regie
  • overbeweeglijkheid of freezing tijdens activiteiten en hobby s
  • verlies van initiatief en interesse
  • problemen met het geheugen
  • problemen met het uiten van gevoelens
  • verminderd lichaamsbewustzijn
  • verlies van eigenwaarde en verandering van sociale rollen

Behandeltraject activiteitentherapie

In de eerste week van uw opname in de Parkinson Kliniek neemt de activiteitentherapeut een vragenlijst en een aantal tests bij u af. Dit geeft een goed beeld van uw hulpvraag en de beperkingen en mogelijkheden die u ervaart. Vervolgens stelt u samen met de therapeut een activiteitenplan op. Hierin staan alle activiteiten vermeld die ingezet worden om uw gestelde doelen te halen.

Activiteitentherapie vindt 2 tot 3 keer per week plaats, individueel of in kleine groepen. De activiteiten sluiten zoveel mogelijk aan bij uw interesses en zijn gericht op uw thuissituatie. Zodat u na uw opname de activiteiten thuis zelfstandig kunt voortzetten.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling staat gelijk aan uw opname in de Parkinson Kliniek, of tot de gestelde doelen zijn behaald. Heeft u na uw opname nog zorg, begeleiding of behandeling nodig? De activiteitentherapeut zorgt voor de aanvraag van indicatie.

Activiteitentherapeut

Mariëtte Maarsingh

Activiteitentherapeut.

Gea Swijgman-Mulder

Activiteitentherapeut.

No post found

Vergoeding zorgverzekeraar

Geriatrische Revalidatiezorg (waaronder activiteitentherapie valt) wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Meer informatie over de vergoeding van activiteitentherapie vindt u op de website van uw zorgverzekeraar. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw verzekeraar.

 

Meer informatie

Website Patiënt en Partner Educatie Programma (PPEP)