Fysiotherapie

Als u problemen ervaart bij het dagelijks bewegen, zoals lopen, opstaan uit een stoel of omrollen in bed, kunt u baat hebben bij fysiotherapie. Dat is ook het geval als uw conditie minder wordt, er houdingsproblematiek is of bij nek- en schouderklachten. Contact met de fysiotherapeut is tevens zinvol als u valincidenten heeft of vaak bijna valt óf wanneer u merkt dat u steeds minder beweegt en neigt naar inactiviteit.

 

Voor wie is fysiotherapie bedoeld?

Fysiotherapie is bedoeld voor patiënten met de ziekte van Parkinson, die:


Behandeltraject fysiotherapie

De fysiotherapeut kijkt samen met u hoe fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de problemen die u ervaart. De behandeling kan bestaan uit hulp bij het onderhouden of opbouwen van uw algehele conditie. Verder werkt u samen met de fysiotherapeut aan het verbeteren van voor u belangrijke dagelijkse activiteiten.

Er wordt tussentijds geëvalueerd en door middel van meetinstrumenten getest hoe het staat met de voortgang en het behalen van uw doelen. Dit wordt ook gecommuniceerd met andere behandelaars, waaronder uw neuroloog en de parkinsonverpleegkundige.

 

Duur van de behandeling 

Een gemiddelde opname in de Parkinson kliniek duurt 6 tot 8 weken. Na het afnemen van het intakegesprek bepaalt de fysiotherapeut de frequentie van de therapie. Dit kan variëren van 2 tot 5 keer per week. Ook kan u meedoen met MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen).

Na de opname bepaalt u samen met de fysiotherapeut of nabehandeling gewenst en geïndiceerd is. Indien mogelijk wordt u doorverwezen naar een ParkinsonNet fysiotherapeut bij u in de buurt.

Een traject in de eerstelijn duurt zo lang als er een indicatie bestaat om te behandelen. Dit kan variëren van een aantal weken tot een jaar. Er wordt regelmatig met u geëvalueerd hoe het gaat en of het zinvol is om door te gaan met de therapie.

 

Fysiotherapeuten

Dieuwertje Hermes

 

Vergoeding

Wanneer uw neuroloog vindt dat u opgenomen moet worden in de Parkinson Kliniek, wordt er via het ziekenhuis een DBC-revalidatietraject aangevraagd. De fysiotherapie die u tijdens de opname ontvangt, wordt via dit DBC-traject gedeclareerd.

Voor fysiotherapie in de eerstelijn dient u aanvullend verzekerd te zijn. Meer informatie over de vergoeding van fysiotherapie vindt u op de website van uw zorgverzekeraar.

 

Meer informatie

Parkinsonnet: KNGF-richtlijn Ziekte van Parkinson